„Erdei Harmónia” Látogatóközpont

-bemutató anyag-

 

A Gúth-Keled Idegenforgalmi és Természetvédelmi Közhasznú Egyesület a Terület és Településfejlesztési Operatív Program keretében 486.420.000 forint európai uniós és Magyarország Kormányának költségvetési fejezet előirányzatának terhére a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. révén 332.556.000 forint hazai támogatást (Pályázat azonosítószáma: CNP-19-0090) nyert Látogatóközpont épületének építésére.  A projekt célja, hogy egy olyan attrakció jöjjön létre, amely jól illeszthető a már meglévő, a keresleti trendeknek megfelelni képes kínálathoz és olyan kiszolgáló infrastruktúra jöjjön léte, amely biztosítja a fenntartható fejlődést mind jövedelmezőségi, mind környezeti szempontból, ezáltal elősegíti a város és a térség turizmuspiaci pozíciójának erősítését.

 

A Gúth-Keled Idegenforgalmi és Természetvédelmi Közhasznú Egyesület vezette konzorcium által megvalósítandó fejlesztés sikeréhez nagymértékben járul hozzá Nyíradony város és a térség erősödő vonzereje és a városvezetés turizmusfejlesztéssel kapcsolatos elkötelezettsége is. A projekt hatásaként növekvő vendégforgalomra, a belföldi és külföldi vendégek számának növekedésére, a szezonalitás mérséklésére, igényes, magasabb költési hajlandósággal rendelkező vendégkör részarányának javulására számíthatnak.

 

„Erdei Harmónia” Látogatóközpont a Gúthi erdő növény és vadvilágát bemutató élménytér, ami turisztikai attrakciókkal várja az érdeklődő közösségeket és a látogatókat. A bemutató és rendezvényközpont a Gúth-Keled Idegenforgalmi Természetvédelmi Közhasznú Egyesület és konzorciumi partnerei: – a Nyíradonyi Széchényi Zsigmond Vadásztársaság, a Stílus Egylet Kulturális és Szabadidős Egyesület és a Ligetaljai Kerékpáros Közhasznú Egyesület mellett együttműködik a térség ágazati szereplőivel és a pontszerű fejlesztéseket egységes kínálattá szervezve mutatja be elérhető szolgáltatásaikat.

A Látogatóközpont beépített alapterületéből a földszinten 952,46 m2, az emeleti részen 321,85 m2, továbbá 457,7 m2 terasz, illetve 296,00 m2 raktározásra használható pince biztosítja a tágas, szellős, kényelmes és komfortos fogadási feltételeket.

 

Az Erdei Harmónia Látogatóközpontban elérhető szolgáltatások:

 

Dioráma és kiállító terem  – A Gúthi erdő vadvilágát bemutató teremben 36 m2-en 46 db vadból álló összefüggő dioráma a látványossága mellett gyakorlati oktatást és szemléltetési lehetőséget biztosít kicsi gyermekkortól kezdődően az érdeklődő felnőttek világában is.

 

Interaktív szoba – A teremben érintőképernyős monitorokon és virtuális sisakok használatával is ismerkedhetnek a Dél-Nyírségi Erdőspuszták és a Gúthi erdő természetes szépségeivel, látványával, hangjával. A szoftverek között a térség turisztikai kínálatának bemutatása és az elérhető attrakciók, szolgáltatások láthatók, melyek állandó frissítése folyamatos bővíti és erősíti a rekreációs potenciált, illetve puzzle és más kirakós fejtörők ismertetik meg játékosan térségünk értekeit.

 

Mozi és szeminárium terem – A 62,19 m2 alapterületű 60 férőhelyes helyiségben 3D, 4K felbontású bemutatófilmeken megelevenednek a Gúthi erdő természeti kincsei, a Dél-Nyírségi Erdőspuszták történeti, néprajzi és kulturális értékei, turisztikai, szabadidős, sport- és rekreációs látványosságai. A magas színvonalú eszköztár lehetővé teszi a moziterem szemináriumi teremmé alakítását és használatát.

 

Előadó és Rendezvényterem – A megyeszékhelyeken elérhető termeken kívül az első olyan multifunkcionális, kép, hang és fénytechnikával felszerelt belső tér, ahol egyidőben 50 főtől – 250 főig, összenyitással 300 főig impozáns konferenciákat, szakmai, szféra, baráti, családi és szórakoztató rendezvényeket lehet szervezni. A 365 m2-es alapterületű nagyterem a 83 m2-es különteremmel, magas felszereltségi szintű büfékkel és 300 adagos konyhával megerősítve fogadja a látogatói igényeket.

 

Szeminárium – Szekcióterem – A szeminárium terem 56 m2-es alapterületén projektor és nagyképernyős LED tv biztosít az 50 ülőhelyes tematikus rendezvényekhez kisebb konferenciákhoz igényes feltételeket.

 

Főzőkonyha – Az Erdei Harmónia Látogatóközpont egyidőben képes több rendezvény éttermi, catering szolgáltatásait ellátni, külső helyszínekhez rendezvénysátorral, mobilszínpaddal, kitelepíthető főző és hűtő felszerelésekkel, hangosítással, fénytechnikával, amihez az alapot a 300 adagos főzőkonyha, valamint a Közhasznú Egyesület Szakolykerti rendezvényhelyszínén a Gencsy Kúriánál működő 200 adagos főzőkonyha biztosítja. A főzőkonyha „önálló életet is él”, ugyanis szervezője és bázisa a térségi vadételek népszerűsítésének, amit tematikus gasztronómiai rendezvényprogramokba szervezve mutat be.

 

Galéria – turisztikai látványosságok és kulturális értékek állandó kiállítása – A rendezvényterembe nyúló kívülről megközelíthető galériában a vadászati öltözékek és a régmúlt vadászfegyvereinek, replikáinak kiállítása mellett festmények, fényképek, archívált emlékek, fotógyűjtemények prezentálják a tájegység természeti és kulturális kincseit. A települések féltve őrzött értékei az idelátogatókat további ismerkedésre csábítják.

 

Játszószoba – A játszószoba segítséget jelent a gyermekekkel érkező családoknak, látogatóknak javítva a konferenciákon az édesanyák részvételének esélyeit. Gyermekfelügyelet biztosításával a gyermekek játékosan, a szülők biztonságban élvezhetik a nálunk töltött időt.

 

Teraszok – A földszinten a konferenciateremből és büféből megközelíthető, valamint az emeletre vezető külső lépcsőről, illetve belső közlekedőről megközelíthető kerti bútorokkal berendezett teraszok, fogyasztói terek várják a mindig friss erdei levegő kedvelőit.

 

Parkolók – Buszok és egyéni járművek fogadására alkalmas 60 kocsi beállós zárt parkoló várja a látogatókat.

 

Fényerdő – A megvilágított sétányon külső projektorról vetített mesejelenetek és látványos fényeffektusok szórakoztatják az esti programokhoz kapcsolódóan a legifjabbakat és a felnőtteket egyaránt.

 

Rendezvénytér – A kivitelezése megkezdődött és május végén kerül átadásra a külső rendezvénytér, amely a családi és közösségi eseményekhez látványos fény és hangeffektusokkal, ködszínház, lézer show és „erdőfestés” kíséretében fokozza a szabadtéri élményt.

 

Információk – Elérhetőségek:

Erdei Harmónia Látogatóközpont

  1. Nyíradony, Európa Park 2.

Telefonszám: 06 30 279 98 28      

 

Fenntartó: Gúth-Keled Idegenforgalmi és Természetvédelmi Közhasznú Egyesület

  1. Nyíradony, Szakolykert 87.

Elnök: Dr. Csetnek Tünde Tímea

Emailcím: egyesuletguthkeled@gmail.com

Weboldal: www.egyesuletguthkeled.hu

 

Konzorciumi partnerek:

Nyíradonyi Széchényi Zsigmond Vadásztársaság

  1. Nyíradony, Árpád tér 1.

Weboldal:

Stílus Egylet Kulturális és Szabadidős Egyesület

  1. Nyíradony, Ady E. u. 2.

Weboldal:

Ligetaljai Kerékpáros Közhasznú Egyesület

  1. Nyíradony, Ifjúság u. 29.

 

KÖSZÖNJÜK A MAGYAR KORMÁNY ÉS A BETHLEN GÁBOR ALAPKEZELŐ ZRT. TÁMOGATÁSÁT